OPDRACHTEN WOENSDAG
Opdracht 1
Beeldvorming
1.1 Filmpje prestatie oudereBetty Sweeney is 71 jaar oud. Niet lang geleden woog Betty nog meer dan 100 kg. Ze had flink overgewicht en dit veroorzaakte verschillende gezondheidsproblemen aan hart, nieren en gewrichten. Ze gebruikte 26 verschillende medicijnen. Toen ze een blaasontsteking opliep en haar nieren het begaven moest ze met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht omdat ze septisch werd. Er werd gevreesd voor haar leven, maar Betty overleefde het. Vanaf die tijd is ze gaan bewegen en trainen. Ze verloor 110 kg en begon steeds sterker te worden. Ook raakte ze 25 medicijnen kwijt. Betty's eigen woorden: 'I firmly believe that exercise is medicine'. Tijdens het vele trainen ontdekte Betty's personal trainer dat ze een talent had voor planken. In het filmpje is te zien hoe Betty het wereldrecord verbreekt...
1.2. Bijzondere oudere in eigen omgeving
Ik heb een bijbaan in de thuiszorg. Daar kom ik regelmatig bij een vrouw die pasgeleden 104 jaar is geworden. Ze woont in een aanleunwoning en krijgt hulp bij de ADL 's ochtends en 's avonds. Eigenlijk kan ze nog heel veel zelf. Wel is ze dement en vergeet hierdoor in welke volgorde ze dingen moet doen. Aan het einde van de ochtend kom ik bij haar een kopje koffie zetten. Als ik vraag of ze er een koekje bij wilt, zegt ze: 'Nee, doe dat maar niet'. Heel af en toe neemt ze een kaakje en ze eet iedere dag een handje cranberry's. Ze heeft heel haar leven gezond geleefd. Zelfs nu ze dement is, vergeet ze dat niet. Het hoort helemaal bij haar. Dat vind ik bijzonder.
Opdracht 2
Website
De website die ik aangewezen kreeg om te presenteren was de website van het RIVM. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is begonnen als een kleine groep onderzoekers die cholera en andere ernstige ziektes bestreed. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een kennisinstituut. Ze voorzien de overheid van onafhankelijke kennis op het gebied van gezondheid en milieu. Het gaat daarbij om onderwerpen rondom infectieziekten, vaccinaties, bevolkingsonderzoeken, leefstijl, voeding, geneesmiddelen, milieu, duurzaamheid en veiligheid. Het RIVM doet veel wetenschappelijk onderzoek.
Naast de home pagina bestaan er nog de kopjes 'Documenten en publicaties', 'Onderwerpen' en 'Over RIVM'. Onder het kopje 'Documenten en publicaties' zijn alle publicaties die het RIVM doet te vinden. De nieuwste artikelen staan bovenaan. Onder het kopje 'Onderwerpen' zijn van A t/m Z allerlei ziekten, richtlijnen en andere onderwerpen te vinden. Onder het kopje 'Over RIVM' wordt alles uitgelegd over de missie en strategie, de organisatie, de kennis en kunde en de publicaties.
Een interessant onderwerp dat ik heb opgezocht is: Gezonde Stad.
Wat omschrijft nu eigenlijk een 'Gezonde Stad'? Om dit begrip te omschrijven, heeft het RIVM onderzoek gedaan naar de kenmerken van zo'n stad. Op verschillende gebieden, zoals fietsvriendelijk, age friendly city en sociale netwerken, beschrijf het RIVM de kenmerken.
Een ander onderdeel van de website dat ik heb gevonden en wat mij aansprak is het filmpje waarin wordt uitgelegd wat het RIVM precies is en waar ze zich mee bezig houden. Klik hier om het filmpje te bekijken.
Opdracht 3
Allochtonen
Reflectie lessen Henk de Haas
De lessen van Henk de Haas over ouder wordende moslim migranten vond ik erg interessant. In het eerste jaar van de opleiding heb ik al een keer eerder colleges gehad over dit onderwerp. We hebben het toen naast de moslims ook over andere culturen en geloven gehad. De lessen die we nu kregen gingen dieper in op het onderwerp. Het was voor mij een verdieping van wat ik eerder had gehoord.
Als ik kijk naar waar ik stond voor de les en waar ik sta na de les zie ik wel een verschil. Ik wist het een en ander over moslims, bijvoorbeeld dat ze vijf zuilen hebben en welke dit zijn. Ook wist ik dat de moslim migranten die nu oud zijn, Nederland zijn ingekomen voor werk. Echter hoe het zit met betrekking tot gezondheid en gezondheidszorg bij ouder wordende moslim migranten kon ik nog veel leren.
Ik denk dat ik na de lessen anders aankijk tegen de ouder wordende moslim migrant. Waar ik eerst niet wist hoe hun omgeving en leven eruit zag, heb ik er nu een beeld bij. Dit is denk ik erg belangrijk wanneer ik voor deze mensen moet zorgen en moet zorgen dat ze op een zo goed mogelijke manier zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ik weet nu beter op welke gebieden problemen kunnen ontstaan en welke hulp voor hen het beste is. Ik kan me meer inleven in de ouder wordende moslim migrant. Inlevingsvermogen ofwel empathie is een van de belangrijkste competenties van een goede verpleegkundige.
Om een compleet beeld te krijgen van de ouder wordende moslim migrant, hebben we tijdens de lessen hun Sociaal Economische Status (SES) in kaart gebracht. Dit wordt gedaan aan de hand van vier gebieden:
- Opleiding, arbeid en inkomen
- Gezondheid, gezondheidszorg en gebruikmaking van zorg
- Sociale participatie
- Wonen
Per onderwerpen wordt beschreven hoe dit er voor de ouder wordende moslim migranten uit ziet: typering, en welke suggesties voor verbetering er zijn.
In het onderstaande bestand de uitgewerkte opdracht.
Project oudere migranten
De stichting Centrum Advies en Beleid Oudere Migranten (CABO) gevestigd in Amsterdam is speciaal opgericht voor oudere migranten. De doelstelling van de CABO is om oudere migranten te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. CABO biedt ondersteuning op een aantal gebieden
- Voorlichting: kennis maken met de wereld van zorg- en dienstverlening in de eigen taal.
- Ontmoeting: bijeenkomsten samen koken, samen eten of levensverhaal
- Taal: op verzoek worden taalvrijwilligers gekoppeld aan groepen oudere migranten
- Wonen: CABO is partner van WoonSaem om gemeenschappelijk wonen door oudere migranten stimuleren.
Bron: CABO
Opdracht 4
Gezondheid
Opdracht 4.1 Alcohol
De richtlijn van de Gezondheidsraad (2015) voor het gebruik van alcoholhoudende dranken luidt: 'Drink geen
alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.' Volgens de Gezondheidsraad is de aanbevolen
hoeveelheid alcohol dus maximaal één eenheid alcohol per dag. Dit betekent dat je per week zeven eenheden
alcohol mag drinken. Zie het onderstaande bestand voor mijn reflectie hierop.
Bron: Gezondheidsraad
Opdracht 4.2 Ongezondste restaurant ter wereld
Tijdens de les zagen
we een filmpje over het ongezondste restaurant ter wereld: Heart Attac Grill in
Las Vegas, Amerika.
Het
restaurant heeft een ziekenhuisthema. Als klant ben je de patiënt. De
serveersters zijn de verpleegkundigen. De eigenaar van het restaurant, John,
wordt ook wel genoemd doctor John. Hij loopt rond met een stethoscoop om zijn
nek. Ook de gerechten hebben bijpassende namen. Zo kun je de Triple Bypass
Burger, Flatline Fries of een Full Sugar Coke bestellen. Wanneer je meer dan
159 kg weegt, mag je zelfs gratis eten in het restaurant.
Lees hieronder mijn reflectie op het ongezondste restaurant ter wereld.
Opdracht 4.3 Chronologische leeftijd VS biologische leeftijd
Tijdens de les van Lowie kregen we een formulier om je biologische leeftijd te berekenen. Mijn chronologische leeftijd is 20 jaar. Na het invullen van het formulier was ik 6 jaar ouder. Mijn biologische leeftijd was dus 26 jaar. Dit had vooral te maken met de volgende aspecten:
- Eetgewoonten (+3): Dit ligt vooral aan het gebakken of gefrituurde voedsel
- Voedingssupplementen (+5): Ik neem geen voedingssupplementen en/of antioxidanten
- Dagelijkse activiteiten (+4): Dit ligt vooral aan het aantal uur wat ik beweeg per week.
- Stress (+1): Ik zit per dag een paar uur achter de computer
Thuis heb ik dezelfde lijst ingevuld met mijn moeder. Ze is 46 jaar en het verraste me hoe jong ze eigenlijk is. Haar biologische leeftijd volgens dit formulier is 39 jaar. Dit heeft te maken met de volgende aspecten:
- Eetgewoonten (-1): Ze gebruikt altijd volgranen producten en natuurlijke vezels, kokosolie en neemt vrijwel nooit producten met toegevoegde suikers en conserveermiddelen.
- Voedingssupplementen (+3): Ze gebruikt geen multivitamines en af en toe antioxidanten.
- Dagelijkse activiteiten (-4): Mijn moeder is heel de dag in de weer en fiets iedere dag naar school en weer terug.
- Medische geschiedenis (-4): In de familie doet zich geen historie van bepaalde ziekten voor en ze is over het algemeen gezond.
- Stress (-1): Geen sigarettenrook, weinig uur achter elektronische apparatuur en geen druk verkeer.
Opdracht 4.4 Zitten
Lees in het bestand hieronder de samenvatting van het artikel over zitgedrag.